Parc Fluvial del Besòs

  • Parc Fluvial Besòs
01/07/2025

Primers signes de migració postnupcial i baixa nidificació d'ocells al Parc Fluvial del Besòs aquest juny

Durant el mes de juny, el flux migratori d'ocells al Parc Fluvial del Besòs ha estat molt escàs, tal com és habitual en aquesta època de l'any. Tanmateix, ja s'han començat a observar alguns exemplars en migració postnupcial o en dispersió postjuvenil, com una fotja comuna (Fulica atra) a Santa Coloma de Gramenet, una tórtora (Streptopelia turtur) a la zona sense ús públic de Santa Coloma, quatre xivites (Tringa ochropus) i quatre xivitones comunes (Actitis hypoleucos) al tram dels canyissars, i una mallerenga petita (Periparus ater) a Sant Adrià de Besòs.

  • Parc Fluvial Besòs
04/06/2025

Maig d'observacions destacades al Parc Fluvial del Besòs amb un pas migratori d'espècies intens a la desembocadura

El mes de maig ha estat especialment intens pel que fa a l'observació d'ocells al Parc Fluvial del Besòs, tot coincidint amb la darrera gran onada migratòria de la primavera. Durant les primeres setmanes del mes, les condicions meteorològiques adverses han afavorit la detecció de nombroses espècies, convertint aquest període en un dels millors de l'any per al seguiment ornitològic.

  • Parc Fluvial Besòs
02/05/2025

El Parc Fluvial del Besòs s'omple de diversitat ornitològica durant la migració de primavera

Durant aquest mes d'abril, el Parc Fluvial del Besòs es troba immers en el pic de la migració prenupcial, un moment clau per a l'observació ornitològica en aquest espai natural que travessa diversos municipis metropolitans. La combinació d'hàbitats i la seva localització en el corredor litoral fan del Parc un lloc privilegiat per detectar espècies en pas cap als llocs de cria. Tot i que la meteorologia té un paper determinant en l’arribada i aturada de les aus, la manca de pluges destacables aquest abril no ha afavorit grans concentracions d'exemplars. Amb tot, els censos quinzenals i les observacions de naturalistes i voluntaris han permès registrar presències notables al llarg del riu.

  • Parc Fluvial Besòs
08/04/2025

Lluïsa Moret visita Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet per conèixer les millores al Parc Fluvial del Besòs

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va conèixer dimarts 8 d’abril l’actualització del Sistema d’Alerta Hidrològica del Besòs (SAHBE) i els projectes de connectivitat i revegetació del riu Besòs, i el manteniment de la desembocadura del riu, a Sant Adrià de Besòs. A Santa Coloma de Gramenet va parlar, entre d’altres, de la continuïtat del projecte BesArt.  

  • Parc Fluvial Besòs
07/04/2025

Els ocells migratoris omplen el Parc Fluvial del Besòs durant la primavera

El Parc Fluvial del Besòs ha esdevingut, durant el mes de març, un espai clau de parada per a moltes espècies migratòries que s'hi aturen per descansar i alimentar-se abans de continuar el viatge cap a les zones de cria del nord d'Europa. Les condicions meteorològiques adverses que han predominat al març han afavorit l'observació d'un nombre superior al que és habitual de certes espècies, com ara la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) i la boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus), dos petits ocells insectívors que només es deixen veure en època migratòria.

  • Marina
  • Parc Fluvial Besòs
02/04/2025

Santa Coloma de Gramenet renaturalitza el Besòs amb el Refugi de la Biodiversitat

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha iniciat les obres de la 2a fase del Refugi de Biodiversitat que permetran el desenvolupament de flora i fauna i milloraran la qualitat paisatgística d’una conca fluvial reconvertida en un corredor ecològic imprescindible dins de la infraestructura natural de la regió metropolitana. Un dels objectius d’aquesta fase és establir connectors ecològics entre el riu Besòs, el parc de Can Zam i la serralada de Marina. 

  • Parc Fluvial Besòs
04/03/2025

L'hivern s'acomiada amb els primers indicis de migració d'aus al tram baix del Besòs

El mes de febrer ha transcorregut amb poques novetats pel que fa a la migració d'aus al tram baix del riu Besòs, al Parc Fluvial del Besòs, ja que encara són escasses les espècies estivals que han iniciat el seu viatge cap a les zones de cria del nord d'Europa. Tot i això, s'ha registrat la primera observació de l'any d'un corriol petit (Charadrius dubius) a Sant Adrià de Besòs, un senyal que anuncia els primers moviments migratoris. 

  • Parc Fluvial Besòs
03/02/2025

El Parc Fluvial del Besòs registra prop de 2.000 ocells de 30 espècies diferents en el cens hivernal d'aus aquàtiques que s'ha fet al gener de 2025

Aquest gener s'ha dut a terme el cens anual d'ocells aquàtics hivernants al Parc Fluvial del Besòs, una iniciativa que permet avaluar l'estat de les poblacions d’aus i la importància de les zones humides. Enguany, s'han comptabilitzat prop de 2.000 exemplars de 30 espècies diferents, gràcies a la col·laboració de diversos ornitòlegs.

  • Parc Fluvial Besòs
14/01/2025

L'hivern suau afavoreix la presència d'espècies migratòries al Parc Fluvial del Besòs

Durant el passat mes de desembre, el Parc Fluvial del Besòs continua sent testimoni de moviments migratoris de diverses espècies d'ocells, tot i l'absència de fredorades significatives al continent europeu. Aquest hivern suau ha condicionat l'arribada d'espècies hivernants a la zona, que s'ha vist limitada en volum però ha registrat avistaments destacables.

  • Parc Fluvial Besòs
02/12/2024

Observacions destacables d'espècies d'hivernada durant el seguiment ornitològic de novembre al Parc Fluvial del Besòs

Durant aquest mes de novembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada va decreixent, però enguany s’han produït algunes observacions destacables. Pel que fa a les aus aquàtiques, una nevada generalitzada al centre d’Europa és possible que hagi pogut ser la raó de l’arribada d’un ànec xiulador (Mareca penelope) i un ànec griset (Mareca strepera) a Sant Adrià de Besòs, al lloc habitual d’observació dels xarxets comuns (Anas crecca). A Santa Coloma de Gramenet, ha estat remarcable l’avistament d’un martinet ros (Ardeola ralloides) i segueix present la fotja comuna (Fulica atra) que s’observà el mes passat.

Mostrando el intervalo 1 - 10 de 20 resultados.

Cercador de notícies




Suscríbete a nuestros boletines

 

Recibe nuestros boletines de Parques.
Suscríbete a la agenda y al Informativo
haciendo clic en los botones de abajo.

butlletí gaudim

Suscríbete a la agenda Suscríbete al InformatIVO

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales

OSZAR »